Orehova potica

Potica

Potica (Photo credit: Grace Fell)

Orehova potica

Za najbolj priljubljeno in najbolj razširjeno med vsemi poticami velja orehova potica – to je tista klasika, ki je ob prazničnih dneh najpogosteje na mizi, saj se drugih nadevov, na primer makovega ali rožičevega, gospodinje lotevajo nekoliko redkeje.

Orehova potica ni tako zahtevna, kot so včasih govorili – še zlasti, če za gnetenje uporabite aparat za peko kruha.

Sestavine za testo:
600 g moke
½ žličke soli
1 zavojček (42 g) kvasa
140 g masla
100 g sladkorja
170 ml mleka
1 limona – naribana lupinica
4 rumenjaki
2 žlici ruma
Sestavine za nadev:
400 g mletih orehov
100 g sladkorja
250 ml mleka
3 beljaki
20 g masla
1 vaniljin sladkor z burbonsko vaniljo
Premaz:
1 jajce
Posip:
Sladkor v prahu

Priprava in peka:
Mleko ogrejte do mlačnega – naj ne bo pretoplo! Dodajte mu sladkor in vanj nadrobite sladkor ter pustite kvasec stati približno 15 minut.
Maslo počasi stopite in ohladite do mlačnega.

Moko stresite v skledo, zmešajte s soljo in naribano limonino lupinico in naredite na sredini vdolbino. Vanjo stresite rumenjake, rum, maslo ter nazadnje še kvasec. Dobro premešajte in pregnetite z gnetilnimi kavlji na električnem mešalniku ali v avtomatu za peko kruha. Testo pustimo vzhajati 30 do 40 minut.

Pripravite nadev. Segrejte mleko in z vročim prelijte mlete orehe. Popolnoma ohladite. Beljake stepite v sneg in jih dodajte ohlajenim orehom, nato dodajte še sladkor ter vaniljin sladkor in premešajte.

Testo stresite na pomokano površino in ga razvaljajte na debelino 3 mm. Stopite maslo in z njim na tanko premažite testo. Nanj nadevajte nadev, nato testo zvijte ter ga prekucnite v z maslom namazan in rahlo pomokan pekač. Pokrijte s prtičem in pustite vzhajati toliko, da se volumen za polovico poveča.
Pečico segrejte na 180 stopinj. Potico premažite z rahlo stepenim jajcem in pecite približno 1 uro.
Preden se popolnoma ohladi, jo posujte s sladkorjem v prahu.

Enhanced by Zemanta
  • February 19, 2013