Domače jedi

Domača kulinarika

Ko omenimo domače jedi, pri tem pomislimo na slastno hrano, ki so nam jo pripravljale mame in babice. Saj zato pa so domače, ker jih povezujemo z domom. Domače jedi v glavnem spadajo v slovensko kuhinjo, vendar kulinarika ni tako enostavna – slovenska kulinarika namreč vsebuje kar nekaj podkategorij, po nekaterih ocenah kar 40.

V Sloveniji se namreč mešajo tri velike evropske kulture, in sicer sredozemska, alpska in panonska, to pa se odraža tudi v kulinariki. Vsak osnoven recept ima namreč več različnih variant glede na pokrajino, vsaka pokrajina pa nudi tudi svoje posebnosti. Znana je na primer Pohorska omleta, ki je odličen nadomestek slavnostne torte. Lep primer je tudi Prekmurska gibanica, potica pa je vsem dobro znana kot slovenska jed, ki jo cenijo tudi v tujini, kranjska klobasa prav tako.

Značilne domače jedi, ki se najpogosteje nudijo v domačih gospodinjstvih in gostilnah, pa so enolončnice, krompir, juhe, klobase, kislo zelje, žganci, štruklji, potice, gibanice in pecivu kot so medena peciva, krofi in flancati. Recept za vsako od teh jedi je praviloma dobro znan našim mamam in babicam. Kot lahko vidite, je slovenska kulinarika precej pestra. Kuharski recept za vsako od teh jedi bomo objavili na naši strani, zato ostanite z nami!

  • June 30, 2010