Bučna juha

Poznamo več vrst buč, nam najbolj znana je vsekakor jedilna, vse bolj pa uporabo navadne jedilne buče izpodriva hokaido buča. Jesen je vsekakor primeren čas za pripravo jedi, ki buče vsebujejo, od popečenih bučk na žaru pa vse do dobre kremne bučne juhe. Bučna juha ni zahtevna za pripravo, je pa vsekakor ena najbolj priljubljenih toplih predjedi v tem turobnem času, saj nas že njena barva spominja na toplo sonce.

Za pripravo bučne juhe potrebujemo – bučo. Le to najprej temeljito očistimo, odstranimo vsa semena – ki pa jih lahko posolimo in posušimo ter tako dobimo slastne domače bučnice. Ko je buča očiščena jo narežemo na kocke. Na malo masla prepražimo drobno sesekljano čebulo, dodamo na kocke narezano bučo in vse skupaj rahlo zapečemo. Ne smemo pozabiti na sesekljan česen, sol in poper, glede na okus pa lahko dodamo tudi malo paprike ali lovorjev list, ki ga ob koncu kuhanja seveda odstranimo. Vse skupaj zalijemo z jušno osnovo in pustimo vreti na rahlem ognju dokler buča ni popolnoma mehka.

Za kremast okus in videz bučne juhe dodamo še sladko smetano in vse skupaj pretlačimo s paličnim mešalnikom, da juha postane resnično gladka in brez grudic. Juho nadevamo v krožnik in jo okrasimo še z malo sladke smetane. Kot vse jedi lahko seveda tudi bučno juho pripravimo po svoje. Nekateri jušni osnovi dodajo še kanček belega vina ali pa kot začimbo uporabijo muškatni orešček. Za večjo gostoto lahko dodamo krompir, ki je precej nevtralnega okusa in okusa buče ne zasenči.

Vsekakor pa je pomembno, da je bučna juha okusna tistim, katerim je v osnovi namenjena. Torej vam.

  • November 26, 2012