English: lamb stew with leeks, lentils, yellow...

(Photo credit: Wikipedia)

Ričet je jed, katero so veliko pripravljale že naše babice, ohranila pa se je vse do danes. Gre za vrsto enolončnice, ki vsebuje ogromno hranilnih sredstev, poleg tega pa še lepo poteši vaše lačne trebuščke. Si tudi sami želite kdaj skuhati ričet za sebe in svoje najdražje pa ne veste kako ga pripraviti? Z vas smo pripravili recept s pomočjo katerega boste skuhali božanski ričet!

Potrebujete:

  • Kilogram prekajenega mesa
  • 400 g krompirja
  • 750 g ješprenja
  • 3 paradižnike
  • Papriko
  • Por
  • Čebulo
  • 2 korenini peteršilja
  • 2 korenčka
  • 150 g surovega fižola
  • 40 g kolerabe
  • 40g zelene
  • Peteršilj
  • Lovorov list
  • Sol

Za boljši okus vsekakor priporočamo doma skuhan fižol, v kolikor pa želite skrajšati sam čas kuhe, potem se odločite za fižol iz pločevinke.

PRIPRAVA:

Surov fižol namočite v vodo in pustite stati čez noč. Ješprenj vsujte na cedilo in ga splaknite pod hladno vodo in ga prav tako pustite namakat v hladni vodi nekaj ur. Prekajeno meso pa dobro operite, odcedite in narežite na manjše koščke.

Ješprenj skupaj z vodo dajte v lonec, dodajte fižol, lovorov list in seveda tudi prekajeno meso. Vse skupaj dajte kuhat in po potrebi še dolijte hladne vode. Ko vse skupaj zavre, kuhajte na majhnem ognju približno eno uro. Med tem na pripravite posodo z vodo za blanširanje paradižnika. Ko voda zavre vanjo za samo 30 sekund položite paradižnike, katere nato odcedite, olupite in razrežete na majhne kocke. Prav tako očistite por in ga narežite na tanke kolute ali kockice – po želji. Enako storimo tudi s preostalo zelenjavo, torej jo operemo in narežemo na kockice. Izjema sta le čebula in česen, katera na drobno sesekljamo. Vso zelenjavo nato pristavimo v lonec z ješprenjem in kuhamo na majhnem ognju približno 15 minut. Prav tako olupimo in narežemo na kockice krompir, sesekljamo peteršilj in ju primešamo v lonec. Vse skupaj nato še 20 minut kuhamo in po okusu posolimo.

Mnogi iz izkušenj trdijo, da je ričet pogret še boljši, zato vam svetujemo, da

vso stvar pustite stati nekaj ur in jo nato postrezite toplo. Po želji lahko skuhate tudi brezmesni ričet, kar pomeni, da vse delate po istem postopku, le meso izpustite ven.

Enhanced by Zemanta
  • February 5, 2013