Šunka v testu

Veľkonočná šunka / Východné Slovensko

(Photo credit: Wikipedia)

Za velikonočne praznike smo pri nas doma vedno pripravili obilico jedi, med katerimi je bila nekaj posebnega šunka v testu. Priprava same šunke v kruhovi skorji je zelo enostavna – od umetniške žilice gospodinje pa je odvisno, kakšen bo videz te jedi. Medtem ko marsikdo kuhano šunko zgolj zavije v testo, se je naša mama namreč vedno potrudila in naredila lepo štruco, ki so jo po vrhu krasili velikonočni simboli iz testa.

 

Ampak umetniška žilica pač ni dana vsakomur oziroma za takšne vrste ustvarjanje včasih tudi ni časa – in moja šunka v testu na videz ni ravno takšna kot mamina, je pa ravno tako okusna.

 

Potrebujete:

 

1 prekajeno šunko (približna teža naj bo 1 kg)
začimbe in zelišča po želji (za premaz šunke)
Za kruhovo skorjo:
600 g moke (sama rada k pšenični beli dodam tudi pirino)
30 g kvasa
½ žličke sladkorja
300 ml mlačne vode
1 jajce

 

Šunko najprej skuhajte v vodi, nato jo vzemite iz lonca in pustite nekoliko stati na deski, da ne bo premokra. Namažite jo z zelišči in začimbami, na primer gorčico ali česnom (le solite je nikar ne, saj je že sama po sebi zelo slana – tudi testa za kruh zato ne boste solili).
V mlačno vodo dodajte sladkor in vanj nadrobite kvas. Pustite kvasec stati 15 do 20 minut, da se v kvasnem nastavku aktivirajo kvasovke. Nato vodo s kvasom prilijte k moki, premešajte in pregnetite. Testo naj na toplem vzhaja eno uro.

 

Pečico segrejte na 200 stopinj.

 

Testo razvaljajte in nanj položite šunko, del testa prihranite za izdelavo »okraskov«. Testo zatesnite okoli šunke, iz dodatnega testa izdelajte okraske (na primer križ iz pletene kite) ter okraske s pomočjo razžvrkljanega jajca prilepite vrh štruce. Z jajcem premažite tudi preostalo testo.

 

Kilogramska šunka v testu se peče približno eno uro, če je težja, pa jo bo verjetno treba peči nekoliko dlje.

 

Enhanced by Zemanta
  • February 22, 2013