Prosena kaša je odlična priloga ali tudi samostojna jed

prosena-kaša

Različne vrste kaše so v času naših babic veljale za precej pogosto jed, in otroci so pogosto za zajtrk ali večerjo jedli prav kašo. Ponekod je bila najbolj priljubljena ovsena, drugje ajdova, ponekod prosena kaša v mleku ali iz pečice, prav tako pa so imeli na jedilniku pogosto tudi žgance, močnik, pšenični zdrob. Nekatere od teh jedi, na primer pšenični zdrob, močnik in polento, imajo otroci radi še danes, čeprav jim je sicer precej bolj enostavno pripraviti instant kosmiče ali tople otroške jedi s čokolado in lešniki (ter veliko sladkorja).

Marsikatera jed in marsikatero živilo pa je postalo skoraj pozabljeno. Medtem, ko se na žgance še spomnimo kot na tradicionalno slovensko jed, smo na primer na kašo povsem pozabili. Na srečo pa se trendi v kulinariki in tudi trendi zdravega življenja vse bolj vračajo k tipičnim starim jedem in živilom. Ajdova kaša se vrača v velikem slogu in marsikdo zna iz nje pripraviti tudi čokoladno pecivo. Prosena kaša pa si ponovno pot na naše krožnike šele utira – in veliko ljudi jo še vedno pozna zgolj kot sestavino v klobasah, na primer jetrnih klobasah, ter se nanjo spomni zgolj v času kolin.
Prosena kaša je bogata tako z zdravimi ogljikovimi hidrati kot vlakninami, zato bi vsekakor morala ponovno priti na naše jedilnike. Kot so nam povedali v prodajalni Malinca, je dobro kupiti organsko pridelano oziroma bio proseno kašo, saj smo lahko le tako prepričani, da dobimo z njenim uživanjem dejansko vse tisto, kar naj bi dobrega vsebovala. Kako pa jo lahko pripravimo?

Preberite si še naslednji članek: Najbolj ugoden način za opremo gostinskega obrata

Na trgu vam je na voljo povsem nova pa tudi rabljena  gostinska oprema, ne nazadnje si opremo lahko za določen čas tudi izposodite. Kaj se vam v tem hipu najbolj izplača, zagotovo že veste. 


Prosena kaša je lahko odlična priloga, ali pa tudi samostojna jed. Za ljubitelje mlečnih jedi bo teknila v mleku, sicer pa jo lahko pripravljamo tako kot riž.

proso

Torej kot bi pripravljali rižoto – z dodajanjem jušne osnove ali smetane, zelenjave in tudi mesa ali gob. Po drugi strani pa jo lahko tako kot riž izkoristimo tudi za slajše jedi – namesto riževega, pripravimo proseni narastek.
Prosena kaša tekne tudi hladna, zato je odlična tako v zelenjavnih solatah kot v sladicah. Otroci jo bodo pogosto z veseljem pojedli, če ji dodamo malo cimeta in sadja, pa tudi s kakavom, rozinami in podobno bo slastna. Vedno je treba paziti zgolj na to, da ni preveč suha ter sprijeta– tako kot na primer kuskus se lahko tudi prosena kaša zlepi in postane suha. Dodajte torej dovolj tekočine in poskrbite, da bo rahla oziroma kroglice med seboj ne bodo zlepljene.

Želite izvedeti katere barbecue omake so najbolj priljubljene? Preberite si naš članek na to temo.

  • May 31, 2015