Navdušujoči recepti

 

Okusne jedi so nekaj, kar lahko vedno prinese pohvale partnerja, otrok, sorodnikov, sodelavcev, poslovnih partnerjev, prijateljev … S pripravo okusne hrane, ki jo postrežemo ob različnih dogodkih, si lahko vedno »priborimo plus točke« in dobimo s tem več veljave v očeh bližnjih. Zakaj torej ne bi poskusili? Potrebujete zgolj dobro voljo, kajti presenetiti je možno tudi z recepti, ki niso zapleteni – samo nekaj osnov morate poznati

 

recept za juhoNajbolj enostavni recepti so najboljši

Če želite narediti vtis s svojimi kuharskimi sposobnostmi, se nikoli ne lotite zapletenih jedi. Torej – pozabite na dolge ure kuhanja klasičnih jedi, ki so morda res mojstrovina, omogočajo veliko prostora za napake. Celo pečenka, ki ste jo že ničkolikokrat naredili, se lahko namreč ponesreči in je suha ter zato neokusna.

Kadar vabite v goste, se zgledujte po sodobnih kuharskih mojstrih s televizije. Ti nikoli ne pripravljajo zapletenih jedi, temveč takšne, ki so po večini gotove v pol ure – le izjemoma je potrebna daljša peka ali kuhanje. Prav tako je najbolje, da se lotite receptov, ki ne zahtevajo natančnega odmerjanja sestavin, temveč jih lahko večinoma dodajate »po občutku«.

Kateri recepti so enostavni?

Če bo obed sestavljen iz več delov, je najbolje, da je večina hodov hladnih. Tako boste lahko zabavali goste, ne pa skrbeli, da se bo kaj preveč shladilo ali zaradi stanja na toplem prijelo.
Če gre za poletno gostijo, so vedno odlična rešitev jedi z žara ter različne solate – zelenjavne, riževe in testeninske. V hladnejšem obdobju pa lahko pripravite juho, na primer bučno, nato pa postrežete s klasičnimi jedmi, z nekoliko sodobnejšim priokusom, tako glede dejanskega okusa kot same priprave – pire krompirju dodajte zelišča, ribe specite na nabodalih iz rožmarina ali z zelenjavo v foliji, piščančje fileje pripravite z gorgonzolo …

 

čokoladna torta receptKaj šteje več – glavna jed ali sladica?

Morda ste ena tistih oseb, ki bi tudi v restavraciji najraje preskočila predjed oziroma juho in glavno jed, ter enostavno naročila sladico. A to pri gostih žalne gre, razen, če ste jih povabili na popoldansko druženje ob kavi in čaju. Kadar ste vabili na kosilo ali večerjo, pa je gotovo najbolj pomembna glavna jed.
To pomeni, da morate pri sestavi menija najprej pomisliti na glavno jed, nato pa tej dodati primerno predjed in nazadnje še sladico. Ja, sladica je namenjena zgolj sladkanju po tem, ko smo se že najedli.
Seveda to še zdaleč ne pomeni, da ne moremo navdušiti prav s predjedjo, juho ali sladico. Ljudje imamo različne navade, želje in okuse, in to velja tudi za vaše goste. Medtem, ko bo nekdo popolnoma navdušen nad tem, da ste postregli z odličnim kovačem, se nekdo drug nad ribo ne bo navduševal, temveč bo bolj opeval hladno predjed s »carpacciom« iz hobotnice, ali pa nad desertom iz fig z medom in sirčkom.

 

Dober meni sestavljajo usklajeni recepti

Kot ste verjetno že ugotovili v prejšnjem odstavku, morajo biti jedi med seboj usklajene. Če boste pripravili ribo, seveda ni nujno, da za predjed ponudite hobotnico, tako kot v zgornjem primeru. Je pa nujno, da se jedi medsebojno ujemajo glede geografskega izvora in »stila«. H goveji juhi z domačimi rezanci pač ne sodi pica, za njo pa prekmurska gibanica. Ravno tako je nenavadno, če najprej pripravite predjed iz »visoke kuhinje«, na primer gratinirane Jakobove pokrovače, temu sledita pečenica in zelje, za sladico pa ponudite krožnik, na katerem sta mini »souffle« in mini »creme brulee«.

 

lešnikovi muffini receptRecepti “iz nič” ali “bližnjice”?

Najboljše kuharice seveda ne bi nikoli uporabile »bližnjic« – ali pa vsaj ne bi priznale, da jih uporabljajo. Vendar pa je včasih za pripravo posamezne jedi potrebno toliko truda in dela, da za to enostavno nimamo časa. Tako si lahko pomagate z manjšimi ali večjimi »bližnjicami«.

O čem govorimo?

Vzemimo za primer sladico, na primer mini čokoladne tortice. Tortice lahko spečete sami, jih nadevate s francosko čokoladno kremo (ganache), posujete s čokoladnimi oblanci, in nato prelijete s karamelno omako – ampak boste to naredili sami, ali jo boste kupili v trgovini? Kadar ni časa, se lahko znajdete tudi s takšno manjšo ukano.
Kaj pa »velike bližnjice«? Če vam peka ne gre od rok, pač kupite že pripravljeno mešanico za testo za mafine ali »brownije« in specite tortice, morda še kakšno sestavino dodajte, nato pa naredite nadev in okrasite. Nihče ne bo vedel, da ste uporabili »bližnjico«, vam pa tudi ni treba povedati – razen, če bo kdo od gostov prosil za recept …

 

Ko se preizkušajo novi recepti …

Ko se preizkušajo novi recepti, gre seveda rado kaj narobe. To pomeni, da takrat, ko želite narediti vtis, nikar ne kuhajte in ne pecite jedi, ki jih niste še nikoli. Vedno je bolje, da ponudite preizkušene jedi, za katere veste, da vam bodo uspele, ravno tako pa tudi, da so dejansko tako okusne, kot so videti na fotografiji na spletu ali v kuharski knjigi.
Pazljivi bodite zlasti pri pri uporabi receptov, ki so objavljeni v raznih revijah in na spletnih straneh, ki niso posvečene kuhanju in peki, temveč je to zgolj dodatek k preostali vsebini. Pogosto se namreč zgodi, da ti recepti niso preizkušeni, niti jih niso napisali ljudje, ki bi se dejansko spoznali na kulinariko – pogosto želijo novinarji zgolj zapolniti prostor z nečim, kar je na videz slastno in privlačno, slika jedi je kupljena, recept pa prepisan od kdo ve kje … Kljub temu, da takšno ravnanje vsi tisti, ki se dejansko ukvarjajo s kuharskimi knjigami, revijami in spletnimi stranmi obsojajo, je to pri nas redna praksa, torej ni presenetljivo, da so nekateri recepti že v osnovi obsojeni na neuspeh – in vi tega verjetno sploh ne veste.

recept z avokadomRecepti, ki se zdijo eksotični

Razmišljate o tem, da bi pripravili kakšno nekoliko bolj eksotično jed? Kadar boste imeli goste, velja o tem dobro razmisliti. Morda znate res pripraviti odličen suši, poleg tega pa je priprava sušija še hitra in enostavna, a namesto, da bi naredili vtis, bodo vaši gostje povedali, da »surove ribe že ne bodo jedli«. Ravno tako vam je mogoče všeč jed, ki ste jo pričeli pripravljati po potovanju na Tajsko, a vaši gostje bodo povedali, da se jim zdi kari s kokosovim mlekom preveč nenavadnega okusa, da bi v njem uživali. Ravno tako indijske ali mehiške jedi niso za želodec, ki ne prenese ostrih ali pekočih začimb – in morda niti ne veste, da ima kdo od gostov težave z želodcem!
Torej: če nameravate pripraviti kaj eksotičnega, imate vedno tri možnosti: da to idejo v celoti opustite, da se pri gostih vnaprej pozanimate, ali bi jim bilo to všeč, ali pa, da imate vedno pripravljeno rezervo – torej tudi klasično jed, ki jo lahko postrežete takrat, ko nad eksotično hrano in svetovno kuhinjo ni navdušenja.

 

Dekoracija krožnika – v skladu z recepti

Ko načrtujete jedilnik, imejte vedno v mislih tudi to, kako bo videti krožnik, ko ga boste postregli. Rek, da jemo tudi z očmi, namreč še kako drži. Vsako jed lahko nadevamo na krožnik na precej različnih načinov, in nekateri so videti bolje kot drugi.

Ob pripravi jedi torej vedno pripravite tudi krožnike, ki se bodo z jedjo skladali – najbolje je, da so beli, razen kadar pripravljate kakšno jed iz tuje kulture, na primer mehiško ali kitajsko. Prav tako ne pozabite, da ni nujno, da je krožnik okrogel – precejšnje število jedi je mnogo lažje postreči na ovalnem krožniku. Kadar pripravljate jed iz tuje kulture ravno tako razmislite o tem, kako se ta jed dejansko postreže v deželi, iz katere izhaja. Pogosto lahko postrežete tudi v lesenih skodelah, na listu, v skodeli iz bambusa, na kamnu ali lesu.

Včasih je veljalo, da krožnik okrasimo z rezino paradižnika, koščkom limone, malo peteršilja … Danes se dekoracija krožnika precej bolj ujema s tipom jedi, torej vsebuje dekoracija tisto, kar se s posamezno jedjo dejansko sklada. Tako lahko krožnik nekoliko pokapamo z oljčnim ali bučnim oljem, s sadno omako, dodamo nekaj rezin sadja, oreščke, semena in podobno – odvisno pač, kaj »paše« k jedi.

 

Ne štejejo zgolj recepti, temveč tudi pogrinjek!

Če želite, da bodo vaše jedi še posebej teknile, razmislite tudi o pogrinjku. Za dober vtis in usklajen videz namreč ni dovolj zgolj postreči na lepem krožniku, temveč mora biti primerno urejena tudi miza.

Za svečane dogodke je vedno nujno, da je miza pogrnjena z namiznim prtom – razen, če seveda praznujete v obliki piknika ali vrtne zabave, kjer bodo zadoščali tudi individualni pogrinjki pod krožnikom. Prt in namizni tekači ali individualni pogrinjki naj bodo usklajeni z jedmi, ki jih boste postregli. Tako kot sredi poletja jedi ne bi postavili na božični prt, tudi tradicionalnih slovenskih jedi ne morete postaviti na prt s kitajskimi zmaji.

Znate pravilno pripraviti pogrinjek? Nikar ne bodite nerodni – na spletu ali v knjigah si oglejte, kam se kaj postavi, da boste znali pravilno razporediti krožnike in skodelice, kozarce ter jedilni pribor. Tudi to je namreč del bontona pri mizi.

 

Če nimate smisla, vam niti najboljši recepti ne morejo pomagati

Kaj pa, če vam kuhanje res ne gre? Tudi v tem primeru lahko svoje goste presenetite in navdušite s kulinaričnimi užitki – vendar pa se priprave jedi raje ne lotevajte sami. Goste povabite v restavracijo, ali pa se dogovorite, da vam jedi pripravi kdo drug. Gotovo imate kakšno sorodnico ali prijateljico, ki uživa v kuhanju in katere jedi so vedno odlične. Zakaj je ne bi vprašali, ali jo lahko najamete za »chefa« za slavje oziroma posebno priložnost?

 

 

 

  • April 5, 2013