Ajdova kaša

Buckwheat porridge made in oven

(Photo credit: Wikipedia)

Ajdova kaša je na našem področju tako staro živilo, da bi jo morali uporabljati v vsakem gospodinjstvu. Žal pa je ravno obratno – veliko žensk, predvsem mlajših, ne ve prav dobro, kakšne jedi je možno narediti iz ajdove kaše. Še huje – marsikatera prizna, da ajdove kaše sploh še ni nikoli poskusila!

Najprej je treba vedeti, da ajdova kaša ni žitarica, niti stročnica, temveč dejansko spada med sadje. Pred kuhanjem je zato ni treba namakati, temveč je dovolj, da jo zgolj speremo. V slanem kropu je kuhana v 15 – 20 minutah, torej lahko jedi iz nje pripravite precej hitro.

Jedi iz ajdove kaše so na jedilnikih naših restavracij vse pogostejše, saj je znano, da je ajda izjemno zdravo živilo. Bogata je z vlakninami, beljakovinami, niacinom, aminokislinami in vitaminom D. Poleg tega ima tudi veliko kalija, fosforja, železa in kalcija. Velja za enega najboljših virov beljakovin med rastlinami in vsebuje vse esencielne aminokisline. Priporoča se jo vsem, ki imajo težave s krvnim tlakom in holesterolom, pa tudi diabetikom, saj znižuje raven sladkorja v krvi. Jedi iz ajde so še posebej pogosto na krožniku bolnikov s celiakijo, saj ne vsebujejo glutena.

Kako pa lahko ajdvo kašo pripravimo? Večina jo pripravlja na enak način kot zelenjavne rižote, zato je najbolj znana jed iz nje ravno ajdova kaša z gobicami. Marsikatera gospodinja doda ajdovo kašo tudi juhi – tudi tu je najbolj znana kombinacija z gobovo juho. Ker ima ajdova kaša sladek okus po oreščkih, pa je seveda povsem jasno, da je zašla tudi v sladice, še zlasti tiste s čokolado.

Enhanced by Zemanta
  • December 11, 2012