Call Us : +123-456-789

Fižolova juha

Home  >>  Kuharski recepti  >>  Fižolova juha

Fižolova juha

   Kuharski recepti ,,,,,   December 28, 2012  Comments Off on Fižolova juha
Red bean soup

Red bean soup (Photo credit: pelican)

Zato, ker je fižol pravi dar od narave. Vas zanima zakaj? Je lahko dostopen, zelo poceni in predvsem zdrav.

Strokovnjaki trdijo, da je tudi odličen nadomestek mesa, saj vsebuje enake hranilne snovi. Po vsebnosti hranil in sami kakovosti naj bi fižol prekašal veliko večino ostale zelenjave. Kljub temu pa ni toliko priljubljen med ljudmi oziroma ga ljudje uživajo z zadržki saj pospešuje nastajanje plinov. Ali ste vedeli:

  • Da so fižolove sestavine hrana za črevesne bakterije?
  • Da lahko neprijeten nastanek plinov zmanjšamo tako, da ob uživanju fižola istočasno uživamo še drugo hrano?
  • Da vsebuje fižol več beljakovin kot katerakoli druga zelenjava?
  • Da vsebuje velike količine magnezija, kalija, kalcija ter železa?
  • Da pomlajuje celice, znižuje holesterol in ščiti srce?
  • Da z njegovim rednim uživanjem zmanjšamo tudi tveganje za nastanek rakavih bolezni?
  • Da je idealna hrana za vegetarijance in rakave bolnike?

Vendar pa so to samo nekatere pomembnejše pozitivne lastnosti fižola in njegovega uživanja. Glede na to, da obstaja tisoč in en način priprave fižola, imate široko izbiro glede priprave jedi. Lahko si osmislite fižolovo enolončnico, fižolovo solato, zelje in fižol, prebranec, fižolovo juho, ipd.

Fižolova juha

30 dag fižola                      korenček

česen                                   timijan

majaron                              1 ½ vode

olje                                       čebula

klobasa

Fižol namočite v vodo in ga pristavite na ogenj. Počakajte da zavre in ga nato odcedite ter zalijte z vročo vodo. Nato v juho položite kranjsko klobaso in korenček, pustite, da vse skupaj zavre in začinite s soljo, poprom ter ostalimi začimbami po okusu. Vse skupaj se mora kuhati tako dolgo, da je vse skupaj kuhano, torej naj se kuha približno pol ure, nato pa v vse skupaj dodajte prepraženo čebulo s paradižnikovo mezgo. Vse skupaj pustimo, da se malce ohladi in postrežemo toplo. V primeru, da je preveč fižola, ga vzemite ven, sperite in shranite v hladilnik. Naslednji dan ga lahko namreč uporabite na solati.

To je to, to je vsa umetnost! Fižolova juha sploh ni zahtevna, kajne?

Enhanced by Zemanta